Mawar Rashid menerusi Instagram ada mendedahkan cerita mengenai latar keluarganya yang mungkin tidak pernah dikongsikannya dalam mana-mana temu bual sebelum ini.

Malah tulisnya di ruangan kapsyen, situasi yang pernah dihadapi ibunya, Datin Marinee Abdullah antara jadi punca serta penguat semangat untuknya menceburkan diri secara serius dalam bisnes.

Jelas ibu kepada seorang cahaya mata lelaki ini lagi, ibunya membesarkan anak secara sendirian semenjak kehilangan suami lebih 20 tahun lalu.

“Mawar tak pernah cite story ni sebenarnya. Kisah pahit, kisah gelap, kisah kelam, yg dilalui oleh mummy Mwr .. (ikutkan hati, nak type cerite ni, mengalir air mata ni..)

”Tapi nak cerita jgak, sebab ianya bagi kesan besar sungguh kat mwr sampailah ke hari ni. Dan sbb tu, mwr sungguh2 utk buat bisnes ni.

”Dulu, kehidupan mummy mwr awalnya, mmg senang. masa dgn arwah papa Mekwa, Dato’ Wan Abdul Rashid. mmg sng, sampai kan atas kerja kuat mummy Mawar, famili ktrg kat Kelantan tu ada hotel.. HOTEL MAWAR DAN KEDAI EMAS MAWAR namanya.. (time tu mummy tengah pregnantkan mawar sbb tu letak nama mawar).

“Tapi, sng tu tak lama, bahagia tu tak lama. Umur Mekwa 5 tahun, jodoh papa ngan mummy tak panjang.. lepas tu, lepas umur mek 12 thn, pa meninggal dunia. Jujur kata Mekwa sendiri pon tak sempat rasa ksih syg dari papa,” tulis Mawar.

Lalu semenjak itulah, ibunya membanting tulang, membesarkan anak-anak dan pernah berdepan situasi sukar.

”Lepas tu, Mummy start jd single mom masa umur Mekwa 5tahun. Time tu la mummy lalui pelbagai ujian dan bnyk sangat berkorban untuk anak2.

”Tapi, tapi pernah skali dalam hidup Mekwa nampak air mata mummy mengalir depan mekwa.

”Can you imagine? Mummy jaga kitorg dengan titik peluh dia seorang diri. Mkn nasi lauk telur jer. kitorg adik beradik.. takde duit skolah. Tapi sedih, time kite tengah susah, tak de orang dtg nak tolong pun.

”Tahu nak caci nak hina nak fitnah mummy ada lah. Cakap macam2. Bayangkan mummy Mwr ni dah la asal dari Thailand, dgn die yg pelat2, dia kat sini sorg2. Family mummy semua pun ada kat thailand. Dia Usaha usaha dan usaha untuk besarkan anak2 dia.

”You are so strong mummy. Dari situlah Mwr dah tanam dalam hati. “YA ALLAH YA TUHANKU, AKU KESIANKAN MUMMY YA ALLAH.. MUMMY KEJE KUAT UTK KAMI SEKELUARGA.. HARTA2 YANG MUMMY USAHA HABIS LESAP DIAMBIL ORG, TAK DPT KE KAMI SKLUARGA.. AKU NOK UBAH FAMILI AKU!!”.

”Ni lah sebab Mwr buat bisnes skrg ni, blaja btul2 bisnes, Sbb nk balas balik jasa mummy yg besarkan kitorg dgn penuh pengorbanan & kasih syg.

”Kakak2 and abg2 mwr pun bnyk berkorban to our family! I love you so much mummy & famili (TO BE CONTINUE). Doakan utk mwr berjaya dlm bisnes ok. Kita sama2 ubah hidup famili kita,” maklumnya panjang lebar.

Turut dipautkan pada kapsyen tersebut ialah foto lama mereka sekeluarga.

View this post on Instagram

“SEBAB APA MAWAR BETUL2 BLAJA BISNES NI? PUNCANYA, 20 TAHUN YG LALU…." . Mawar tak pernah cite story ni sebenarnya.. Kisah pahit, kisah gelap, kisah kelam, yg dilalui oleh mummy Mwr .. (ikutkan hati, nak type cerite ni, mengalir air mata ni..)Tapi nak cerita jgak, sebab ianya bagi kesan besar sungguh kat mwr sampailah ke hari ni. Dan sbb tu, mwr sungguh2 utk buat bisnes ni.. . Dulu…. . …kehidupan mummy mwr awalnya, mmg senang..masa dgn arwah papa Mekwa, Dato’ Wan Abdul Rashid. mmg sng, sampai kan atas kerja kuat mummy Mawar, famili ktrg kat Kelantan tu ada hotel.. HOTEL MAWAR DAN KEDAI EMAS MAWAR namanya.. (time tu mummy tengah pregnantkan mawar sbb tu letak nama mawar). . Tapi, sng tu tak lama.. bahagia tu tak lama.. . Umur Mekwa 5 tahun, jodoh papa ngan mummy tak panjang.. lepas tu, lepas umur mek 12 thn, pa meninggal dunia.. 😔 Jujur kata Mekwa sendiri pon tak sempat rasa ksih syg dari papa.. Pastu, Mummy start jd single mom masa umur Mekwa 5tahun. Time tu la mummy lalui pelbagai ujian dan bnyk sangat berkorban untuk anak2. Tapi, tapi pernah skali dalam hidup Mekwa nampak air mata mummy mengalir depan mekwa. . Can you imagine? Mummy jaga kitorg dengan titik peluh dia seorang diri. Mkn nasi lauk telur jer. kitorg adik beradik.. takde duit skolah. Tapi sedih, time kite tengah susah, tak de orang dtg nak tolong pun. Tahu nak caci nak hina nak fitnah mummy ada lah. Cakap macam2. . Bayangkan mummy Mwr ni dah la asal dari Thailand, dgn die yg pelat2, dia kat sini sorg2. Family mummy semua pun ada kat thailand. Dia Usaha usaha dan usaha untuk besarkan anak2 dia. You are so strong mummy. Dari situlah Mwr dah tanam dalam hati….. . "YA ALLAH YA TUHANKU, AKU KESIANKAN MUMMY YA ALLAH.. MUMMY KEJE KUAT UTK KAMI SEKELUARGA.. HARTA2 YANG MUMMY USAHA HABIS LESAP DIAMBIL ORG, TAK DPT KE KAMI SKLUARGA.. AKU NOK UBAH FAMILI AKU!!" . Ni lah sebab Mwr buat bisnes skrg ni, blaja btul2 bisnes, Sbb nk balas balik jasa mummy yg besarkan kitorg dgn penuh pengorbanan & kasih syg. Kakak2 and abg2 mwr pun bnyk berkorban to our family! I love you so much mummy & famili (TO BE CONTINUE) . Doakan utk mwr berjaya dlm bisnes ok. Kita sama2 ubah hidup famili kita ❤️ @mawarose_hq

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

Foto: Instagram Mawar Rashid