Kini kerap terlibat menerusi program amal kebajikan, bekas pelakon Azuan Mazlan juga aktif sebagai Jemaah Tabligh.

Menerusi satu perkongsiannya di laman sosial Mac lalu, Azuan turut bercerita mengenai pengalaman hidup terlibat dalam bidang seni selain merungkai bagaimana dia boleh berubah dari seorang selebriti yang hidup sosial dan kini lebih terarah kepada kehidupan yang berlandaskan kehidupan agama.

Lebih bermakna, Azuan turut menjelaskan hidayah itu perlu diusahakan dan ia sangat mahal di sisi Allah SWT.

Ikuti perkongsian penuh darinya;

IKLAN

Fesyen tabligh ni kolot!! Tabligh ni pengotor!! Tabligh ni ajaran sesat!!

Assalamualaikum wbt..

Korang tengoklah gambar2 aku tu macam mana aku boleh tersesat masuk jemaah tabligh? Meh aku nak cerita..
.
Dari kecil aku tak belajar pondok atau madrasah. Aku dibesarkan di bandar dan penuh dengan keadaan kehidupan moden & up to date. Dari kecil Allah swt anugerahkan pada aku pelbagai bakat dari segi sukan, hiburan, seni mempertahankan diri sampailah ke fashion. Hobi aku dulu main bola sepak & futsal sehingga kerjaya aku sedikit sebanyak pun ada sikit dalam bidang ni pada awalnya tapi sekejap jer. Cinta aku pd bola sepak tetap penuh membara.
.
Selepas itu ditakdirkan aku jadi pelakon, banyak jugaklah aku diberi peluang utk watak2 besar sehingga watak utama. Sehinggakan satu hari tu buka setiap channel tv ada je muka aku melalui iklan tv dan drama dimainkan. Muka aku pun banyak juga menghiasi majalah2 & surat khabar. Tapi atas izin Allah ianya hanya bertahan 8 tahun saja utk aku serius dalam bidang lakonan ini dan aku sedar, aku ni pun hanya Artis suam2 kuku jer walaupun aku minat giler dalam bidang ni.
.
Tapi.. sepanjang menjadi Artis sendu selama 8 tahun, sebenarnya hidup aku tak tenang & jiwa aku kosong walaupun nikmat kehidupan yg aku kecapi dlm bidang glamour ini penuh dgn keseronokkan & sosiality. Selepas itu musibah demi musibah berlaku dalam hidup aku sehingga aku rasa kehidupan aku, bukan kehidupan orang islam. Jangan cerita pasal solat mmg selalu period jer (😂), paham2 je la. Dalam sekelip mata aku hilang kesemuanya disebabkan dosa dan kejahilan aku dalam agama.
.
Waktu itu aku cuba2 solat sendiri kat rumah.. biasa la bila ada musibah baru nk cari Allah. Korang pun sama kan? Orang kata kalau solat semua masalah boleh selesai. Tapi aku solat makin byk masalah aku adalah.. Dan aku tak dapat rasa langsung apa itu erti nikmat ibadah? Bengong jugak aku jadinya.. Orang kata kita kena Cintakan Allah swt & Rasulullah saw.. tapi, aku dapat lakukan hanya sekadar kata2 sajalah. Nak feel lebih2 ni mana boleh sebab benda ghaib bai.. kalau cinta pada ibu atau isteri, tu lainlah cerita sbb aku nampak depan mata dan dapat peluk & pegang.
.
Dua bulan lepas tu aku cuba belajar2 solat hari2 kat masjid, aku tgk YouTube sbb ustaz kata lelaki kena solat berjemaah di masjid kalau solat kat rumah dia bukan soleh tapi solehah.. adehh.. terkena aku 😅.. tapi aku masih belum dapat FEEL utk letakkan cinta Allah & Rasulullah di dalam diri aku walaupun dah sebulan aku solat kat masjid. Aku cuba utk feelkan solat itu seolah2 Allah tengah melihat aku solat. Tapi nothing laaa. I can’t feel it. Impossible bro.
.
Sehinggalah Allah takdirkan aku belajar2 join tabligh keluar 3 hari, 1day aku keluar 3 Hari aku dah rasa feelnya lain mcm sehingga aku mengeluarkan air mata sepanjang aku keluar 3 hari dan air mata ini keluar atas sebab diri aku & agama.. aku jaga nisab aku sbb ustaz2 tabligh ni ckp, aku kena jaga nisab 3 hari setiap bulan utk renew iman aku seperti mana kereta pun nk kena servis setiap bulan.. 5 bulan jugak aku jaga nisab aku.. tapi serius wehh, selepas itu baru aku dapat rasa kerohaniat dalam solat sikit demi sedikit. Jiwa Islam tu dah masuk, masa itu fesyen aku dah mula berubah sikit demi sedikit ke arah islamic.
.
Masuk bulan ke-6 aku belajar keluar 40 hari di jalan Allah swt utk aku belajar2 korban. Nak tahu jgk betul ke ustaz2 tabligh ni kata kat situ ada bantuan Allah swt? Aku try tambah korban Masa aku utk Allah, tapi mmg betul pun sbb waktu tu aku takde duit nak keluar ke sarawak selama 40 hari. Karkun2 ni cakap jaga Amal insyaaAllah bantuan Allah akan sampai. Benda yg kita tak pernah buat mana kita nak yakin dan percaya, tp aku cuba2 jela.. Sumpah demi Allah weh!! Aku jaga Amal ada saja bantuan Allah swt pd aku sebelum ke sarawak. Waktu itu keyakinan aku pd pertolongan Allah Makin bertambah, mmg betullah Alim Ulama cakap, lagi banyak Kita korban Masa, diri, harta kita di jalan Allah lagi banyak bantuan Allah & nusrah Allah yg kita dapat. Byk giler ilmu agama yg aku dapat dan barulah aku rasa diri aku ini Islam yg belajar2 hidupkan Sunnah Rasulullah saw.
.
Selepas aku habis keluar 40 Hari di sarawak, kehidupan aku mula berubah sedikit demi sedikit sehingga pakaian aku pun dah berubah mirip2 seperti Rasulullah saw.. Malah rezeki aku pun makin bertambah seperti air sungai yg mengalir. Allah campakkan dlm diri aku, aku jadi sayang pada jubah, serban, kayu sugi, kain reda, makan dalam talam, solat berjemaah, aku mula sayangkan masjid/surau dan paling utama baru aku dapat rasa cintakan Rasulullah dan terasa betul2 takut pd Allah swt. semuanya totally change bro in my life.. Dulu aku sukakan fashion2 urban bro, aku suka pakai seluar pendek yg nampak aurat kaki aku ni & semua fashion2 aku dulu up to date.. Skrg ni aku jaga giler2 aurat aku dan semua amalan aku, sehingga aku takut nak buat satu dosa. Kalau korg nak tahu, doa kita Allah akan makbulkan dgn segera & cepat, jangan kita langgar satu pun perintah Allah, Cuba tahan nafsu!!, kerana nafsu kita ini selalu di kawal oleh syaitan… Pastikan juga doa kita tu utk kebaikan akhirat kita atau ummat islam. Kalau doa kita lebih kpd kepentingan nafsu maka Allah swt tak makbulkan. Giler laaa aku pun tak percaya Allah boleh ubah aku jd mcm sekarang ni, totally change.
.
End up, aku nekad nak belajar2 tiru cara nabi saw & aku taknak tinggal satu pun sunnah Nabi saw dlm kehidupan aku kerana aku sayangkan sunnah. Baru aku tahu betapa besar nikmat cintakan pada Allah swt & kekasihnya Rasulullah saw. Selepas sebulan balik dr sarawak aku terus keluar 4 bulan ke India tanpa aku ragu2 tanpa aku ada sesen pun kat poket seluar dan akaun bank aku. Di sebabkan aku dah belajar2 yakin dalam tempoh 40 hari dari masjid ke masjid, dari pintu ke pintu rumah aku ketuk maka tiada masalah bg aku tentang duit atau apa saja mengenai keperluan aku didunia sebab aku yakin Allah swt akan tunaikan janji-Nya seperti di dalam surah Al-Ankabut ayat : 69 (Orang2 yang bersungguh2 bantu agama Kami, maka Kami akan bagi bantuan & pertolongan kepadanya).
.
Kini, aku belajar2 sediakan hidup aku untuk agama Allah dan aku nk menjadi anak panah Allah utk dihantar ke semua pelusuk dunia seperti sahabat2 Nabi saw demi melihat agama ini di kemuncak.. Setelah byk belajar praktikal Iman Yakin (bergantung hanya pd yg Satu) pada Allah swt dan sewaktu keluar di jalan Allah swt dalam majlis taklim seperti halaqah Al-Quran & bacan hadis2 melalui Kitab taklim Fadhilat Amal, Muntakhab Hadis, Fadhilat sedekah & kitab Hayatus Sahabah yg dibacakan setiap hari selama 4 jam ianya menjadi asbab aku sayangkan agama ini melebihi diri aku sendiri.
.
Aku berani cakap, korang kena tahu Allah swt jadikan asbab jemaah tabligh ini sebagai pembawa rahmat utk mendekatkan manusia kpd Allah swt, jalan kerja yg mirip2 ikut tertib Rasulullah saw utk sebarkan Islam dan bantu agama Allah swt di waktu Kebanyakkan orang lalai & sibuk mencipta dunia mereka sendiri. Disebabkan usaha tabligh inilah bala besar Allah swt belum diturunkan lagi.. kerana usaha ini mirip2 cara kerja dakwah Nabi saw yang telah lama ummat Islam tinggalkan.. Dan usaha ini telah banyak membawa manusia yg jahil & rosak menjadi dekat dan taat pada perintah Allah serta sayangkan Sunnah Rasulullah saw. Kalau korang nak org2 lelaki korang dapat jaga solat & menjadi lelaki yg taat pd perintah Allah swt, inilah saja cara yg terbaik.
😭😭😭😭

➡️ Kalau rezeki perlu di cari, hidayah kembali pd Allah swt lagilah kena dicari untuk selamatkan diri dari Neraka. Kerana hidayah itu perlu diusahakan dan Hidayah itu sangat Mahal disisi Allah swt.

Fesyen tabligh ni kolot!! Tabligh ni pengotor!! Tabligh ni ajaran sesat!!Assalamualaikum wbt..Korang tengoklah…

Posted by Azuan Mazlan on Tuesday, March 24, 2020

Foto: Facebook Azuan Mazlan